In Park Meerland in Eindhoven waren eerder veel nesten van de eikenprocessierups, gevaarlijk voor mensen en honden.
Mezenkastjes geven nestgelegenheid aan koolmezen en pimpelmezen. Ze zijn hard nodig vanwege het bestrijden van eikenprocessierupsen.
Na de eerste vervelling krijgen ze langere haren en na de tweede vervelling lange haren met kleine brandhaartjes, deze zijn niet geschikt als voedsel voor de mezen.
Dus het is van belang dat de eerste eikenprocessierupsen door jonge mezen worden opgegeten voordat deze de zo hinderlijke haren ontwikkelen. Dat voorkomt dat de populaties van de eikenprocessierups zich kunnen uitbreiden.
Twintig kastjes hangen op diverse plaatsen in het park en twintig kastjes hangen langs het fietspad Waterweg in Waterrijk. Eerder zijn daar 23 nesten van de eikenprocessierups geteld.
Dit fietspad wordt veel gebruikt door schoolgaande kinderen, bewoners van Waterrijk, mensen die naar hun werk gaan en recreanten. Alle nestkastjes zijn genummerd, onder het kastje is een infokaartje gemaakt.
Toch hangen niet alle nestkastjes aan eikenbomen. Waarom is dat?
De eikenprocessierups voedt zich alleen met de blaadjes van een Hollandse eik.
Wanneer je een nestkastje aan een Hollandse (Zomer-) Eik ophangt waar eikenprocessierupsen op voorkomen, dan kunnen ze ook in het nestkastje een nest maken om in te verpoppen.
Het is daarom van belang dat de nestkastjes op andere boomsoorten geplaatst worden, die in de buurt van een Eik staan.